Over FC Groningen

← Terug naar homepage

Talentenfabriek FC Groningen bracht wereldsterren voort!

De hoogste voetbalcompetitie in Nederland is de Eredivisie. FC Groningen neemt deel in deze competitie en doet dit niet zonder verdiensten. De ploeg uit Groningen dat als thuisbasis het Euroborg Stadion heeft, lijkt naar het kijken in het verleden as een heuse lopende band van speeltalent te dienen. De grootste voetbalclubs in Nederland zijn Ajax, PSV en Feyenoord. Scouts uit de ‘Big Five’-competities van Europa zijn vaak geïnteresseerd om de spelers te leren kennen die door de gelederen van de drie grote oud-Nederlandse teams stijgen. Het dient als het ware voor een opmars naar het nog grotere voetbal in de grotere competities van Europa. Maar hoe zit het met andere partijen in de Eredivisie? Ze missen misschien het profiel van het eerder genoemde trio, maar dat wil niet zeggen dat ze nog steeds geen deel uitmaken van het samenhangende en vruchtbare organisme dat het Nederlandse voetbal en in het bijzonder FC Groningen is. FC Groningen is dan wel een kleine club uit het noorden van Nederland. Hoewel de bijnaam van FC Groningen ‘Trots van het Noorden’ wordt genoemd, is Groningen geen club die gewend is aan successen in de conventionele zin. FC Groningen won twee keer de Nederlandse tweede divisie, voor het laatst in 1980 en wisten iedereen te choqueren door de KNVB-beker in 2015 te winnen. Verder in dit bericht kijken we nog eens dieper naar de behaalde successen en het unieke concept dat FC Groningen een voetbalclub ansicht maakt.

Daley Blind

Daley Blind deed slechts één seizoen mee, maar de jongere Blind vond zijn tijd in het noorden van Nederland een echte sleur. Hij speelde niet goed en leed met weinig vertrouwen, maar dit maakte hem uiteindelijk mentaal weerbaarder. Bovendien maakte de hele tijd die hij als rechtsback doorbracht, indruk op hem van het belang van veelzijdigheid, een les die hem goed van pas kwam bij Ajax en Manchester United.
Blind keerde in juli 2018 terug naar zijn jeugdclub, Ajax, na 141 keer in vier seizoenen voor de Rode Duivels te hebben gespeeld.

Louis Suarez

FC Groningen was niet eens van plan Suarez te contracteren toen ze nieuwe spelers gingen verkennen, maar zag potentieel in de nu zo bekende aanvaller en nam Louis Suarez toch mee. Na vroege worstelingen met een cultuurschok, werd Suarez een meedogenloze doelpuntenmaker en een groot deel van hun aanval. Ook bij FC Groningen stond Suarez bekend door zijn temperament dat hem voortdurend in de problemen bracht. Dit bleek later ook bij de grotere clubs dat Suarez gedurende zijn hele carrière bijzonderheden had.
Suarez maakte na slechts één seizoen een overstap naar Ajax en is sindsdien absoluut dodelijk geweest, met in totaal 111 doelpunten in 159 wedstrijden voor Ajax, 82 doelpunten in 133 wedstrijden voor Liverpool en een behoorlijk absurde 193 doelpunten in 275 wedstrijden voor de huidige club. Barcelona.

Arjen Robben

Uit de jeugdopleiding van FC Groningen debuteerde Arjen Robben als 16-jarige voor FC Groningen en het duurde niet lang voordat hij een vast onderdeel werd van hun eerste XI. Zijn tweede seizoen bevestigde wat een bijzonder talent ze in handen hadden. Het kleine FC Groningen had één van de beste ter wereld voortgebracht en PSV kwam de volgende zomer op hem af.

Van PSV tot Chelsea tot Real Madrid, Robben was een geweldenaar die helaas alleen geregeld werd tegengehouden door blessureleed. Bij Bayern München werd hij dit overwonnen (samen met zijn angst voor grote wedstrijden) om onnoemelijk veel succes en lof te verdienen. Robben kondigde zijn afscheid van het internationale voetbal aan nadat Nederland zich niet kwalificeerde voor het WK 2018 in Rusland, voordat hij zijn schoenen in juli 2019 schijnbaar helemaal ophing na een werkelijk spectaculaire carrière, maar een jaar later kondigde hij een sensationele terugkeer naar Groningen aan.

Virgil van Dijk

Virgil van Dijk kwam als centrale verdediger voor het eerst naar FC Groningen in 2010/11. Dit nadat hij zich als jongere in 2010 bij hen had gevoegd van Willem II. Destijds was hij verbonden met zowel Ajax als PSV, maar er kwam nooit een zet. De grote doorbraak van Van Dijk kwam uiteindelijk toen Celtic interesse toonde. Hij schitterde in Celtic Park voordat hij uiteindelijk doorging met zijn transfer naar Southampton.

Liverpool brak in december 2017 het wereldrecordtarief voor een verdediger en tekende de Nederlander voor maar liefst £ 75 miljoen van Saints. De 28-jarige maakte een droomdebuut met een wedstrijdwinnend FA Cup-doelpunt tegen Everton en heeft zichzelf gevestigd als een van de beste centrale verdedigers in de Engelse top na het transformeren van de verdediging van Jurgen Klopp, waardoor hij werd uitgeroepen. Aanvoerder van het Nederlands elftal door zijn internationale baas Ronald Koeman.

Ronald Koeman

Ronald Koeman debuteerde in 1980 bij FC Groningen en was meteen een succes. Als tiener scoorde hij 30 doelpunten voor de club, minstens 20 meer dan welke andere dan ook.

Tijdens zijn laatste seizoen bij Oosterpark speelde Ronald samen met zijn broer Erwin, die was teruggekeerd voor zijn tweede periode bij de club. Maar Ronald vertrok al snel om een ​​van de grootste spelers ter wereld te worden en won alles waar hij op clubniveau voor ging tijdens periodes met Ajax, PSV en Barcelona.