Geschiedenis

← Terug naar homepage

Er werden plannen gemaakt om FC Groningen weg te halen uit Oosterparkstadion in de tweede helft van de jaren negentig toen de club dacht dat het standaard van hun destijds stadion achterbleef bij die van andere voetbalteams in heel Nederland. Ook met name door de steeds strengere veiligheidswetgeving van de UEFA en de voorkeur voor zitplaatsen werd een nieuw stadion overwogen.

Vertraging in bouw van Euroborg stadion

De feitelijke bouwwerkzaamheden van het Euroborg stadion vonden plaats tussen 2004-2005. Al duurde het minstens een decennium om lokale bedrijven met succes aan boord te krijgen om te investeren in het bredere zaken- en winkelcomplex (Europa Park), waar het Euroborg-stadion het hart van zou moeten gaan vormen. Gezien als cruciaal voor het genereren van de benodigde financiering, vonden talloze herontwerpen van het stadion plaats waardoor het project veel vertraging opliep en het steeds veranderende budget waarmee de ontwerpers Wiel Arets moesten werken hielp ook niet mee in de snelheid van het totale project.

Toch geen schuifdak

Aanvankelijk was het Euroborg stadion voorzien van een schuifdak, maar tegen de tijd dat de inwijdingswedstrijd op 13 januari 2006 werd gehouden tegen rivaal SC Heerenveen, was er de voorkeur voor een standaard en meer betaalbaar ontwerp. Het stadion bestaat momenteel uit twee niveaus, waarbij de club stelt dat er de mogelijkheid is om een ​​derde ring toe te voegen, waardoor de capaciteit zal toenemen tot meer dan 33.000, hoewel dit niet groot genoeg zou zijn voor een mogelijk WK dat gehouden zou worden in Nederland.

Incidenten

Naast het feit dat de bouw van het Euroborg Stadion langer duurde dan verwacht wegens een defecte betongietmachine, was dit niet de enige tegenvaller. Ook had het Euroborg-stadion nog meer pech toen er tijdens een wedstrijd tegen Ajax in 2008 een kleine brand uitbrak op de Noordtribune. Hoewel er geen permanente schade aan de grond werd toegebracht, werden 28 toeschouwers naar het ziekenhuis gebracht, gelukkig vielen er geen doden deze dag.